• Поддержи национальную сборную

Nadejda Colesnicenco: Sunt recunoscătoare fotbalului pentru viitorul pe care îl am

09 feb 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Site-ul FMF nu este doar o pagină informativă. Aici descoperim noi personaje ale fotbalului moldovenesc și nu doar, descriem lucruri interesante și abordăm diverse subiecte care se află într-o comuniune cu sportul rege. 

Fotbalul feminin ia amploare nu doar în țările din Europa, dar treptat și în Moldova. În timp ce fotbalul local abia începe să evolueze, sportivele noastre care evoluează în străinătate cunosc o altă etapă de dezvoltare și cu mare plăcere se împart cu cele mai valoroase gânduri și practici. 

Astăzi, vă prezentăm mijlocașul Naționalei feminine, Nadejda Colesnicenco, care este una dintre jucătoarele care joacă în Europa. Împreună cu ea am descoperit cultura altor țări, am discutat despre opurtunitățile ce i-a oferit fotbalul și am analizat de ce este important să practicăm sportul rege.
 

- Salut, Nadejda. Ai jucat în diferite țări, dar un transfer care a provacat multe reacții a fost cel din Islanda. Cum ți se pare această țară și campionatul lor ?
- Pentru mine personal a fost o provocare să văd în primul rând fotbalul din această țară, o altă cultură și o altă viață a oamenilor. Islanda este o țară uimitoare, atât cât prin frumusețea sa, cât și în raport cu fotbalul feminin. Fetele au toate condițiile de a crește pentru a fi jucători buni, care să reprezinte echipele naționale. Au o pregătire foarte bună, mi-a placut campionatul lor. Fiecare echipă este puternică, fiecare echipă are jucatori buni, are meciuri bine poziționate din punct de vedere tactic. M-a impresionat felul în care se joacă fotbal în Islanda. Mi-a plăcut totul în această țară. Cu siguranță m-aș întoarce în Islanda pentru a juca în acest campionat pentru mai mult timp. 

- Ți-a fost teamă de ceva odată ajunsă în Islanda ? 
- Nu mi-a fost frică de nimic pentru că m-am obișnuit să fiu independentă. De la o vârstă fragedă am învățat să fiu organizată și sunt responsabilă pentru mine. Islanda a devenit o șansă foarte bună de a cunoaște lumea, de a cunoaște oamenii cu o altă cultură, care trăiesc după reguli complet diferite, ceva care este ieșit din comun pentru noi, pentru ei este normal și invers. A fost foarte interesant. Nu am avut timp să călătoresc în toată Islanda atât de mult pe cât mi-aș fi dorit, dar cu siguranță voi reveni în această țară. Este o țară minunată pentru mai multe oportunități de dezvoltare, pentru mine însumi și pentru familie.

- Acum joci în Italia. Cum a fost primul sezon la echipa Apulia Trani ?
- Primul sezon în Italia a fost destul de dificil, au fost diferite situații cu privire la meciuri, la echipă, la stilul de joc din Italia, etc. Cu siguranță nu mă așteptam de la liga C ca fiecare echipă să iasă motivată și să lupte. Toți jucătorii depun efort mare, indiferent că ar putea fi un jucător de 16 - 17 ani. Fotbalistele încearcă să țină mingea jos și sunt foarte bucuroasă că am oportunitatea de a vedea un astfel de campionat și astfel de jucătoare. Sper că vom reuși să promovăm în Serie B. 

- Care e principalul tău obiectiv ?
- Am o mulțime de interese și hobbyuri. Îmi plac multe lucruri, dar în 5 ani aș vrea să mă văd în calitate de antrenor bun, exersându-mi munca zilnic și la un nivel înalt. Îmi doresc și eu să am o familie și să devin mamă și îmi place foarte mult criminologia, poate sună amuzant sau ciudat, dar îmi place foarte mult criminologia și dacă m-aș întoarce în timp, m-aș gândi la această meserie.

- Ce țară te-a impresionat mai mult ?
- Mi-a plăcut foarte mult Islanda pentru naturalețea și inviolabilitatea ei, nimeni nu construiește fabrici, uzine, clădiri înalte, e doar o țară tânără, sănătoasă și curată, care se dezvoltă datorită naturii. Aceasta este o țară care suflă cu naturalețe, unde pare uneori că piciorul omului nu a pășit. Dar și Italia mi-a plăcut, este un loc foarte frumos, cu foarte multe locuri minunate, unde poti călători. Spre exemplu malurile mării, clădiri vechi de o frumusețe rară, ei au o cultură frumoasă și oameni buni. Îmi place țara asta atât de mult încât m-am înscris chiar și la lecții de limba italiană.

 - Dacă ai avea puterea să iei o decizie radicală în fotbal, ce ai schimba ?
- Dacă aș putea să repar ceva în fotbal pentru mine personal, desigur aș perfecționa multe în mine ca jucător. Din păcate e prea târziu, pentru că trebuia să vin mai devreme la fotbal, nu cum în cazul meu când am venit la 13-14 ani. Trebuia să merg la 5 sau chiar la 4 ani. Toate calitățile mele până la vârsta de 13 ani erau dezvoltate în curte. Viteza, dexteritatea și multe alte calități s-au dezvoltat în stradă, prin urmare, venind la 13 ani, am putut dobândi și alte calități care mi-au permis să joc la un anumit nivel. Acum dacă un copil vine la fotbal la 13 ani, se pare că nu va avea calitațile pe care le-am avut noi, pentru că practic nu sunt copii pe străzi și în curți, nu ii văd și cred că acum datorită "străzii" am obținut astfel de succese pe care le am la momentul dat. Dacă aș schimba ceva, aș vrea să revin înapoi, când aveam o vârstă fragedă să lucrez asupra mea mai mult, din păcate atunci nu înțelegeam asta.

- De ce trebuie să practicăm fotbalul ?
- Fotbalul merită făcut în primul rând pentru că aceasta este viața, este mișcare și mișcarea este viață. Un stil de viață sănătos este viitorul nostru, este succesul, este responsabilitatea de a fi organizat. Din copilărie dacă începi a practica fotbalul, arăți imediat disciplina sub care-ți construiești ziua. Datorită fotbalului deja la o vârstă fragedă eu știam când voi veni de la școală, trebuie să am timp să mănânc, să-mi pregătesc lecțiile, pentru a merge la antrenament. Știam la ce oră mă voi întoarce, la ce ora să merg la culcare și așa în fiecare zi. În clasa a 5-a, a 6-a eram deja organizată, iar fotbalul necesită o disciplină strictă dacă, desigur, vă doriți un succes în sportul rege.

- Numește câteva lucruri pentru care ești recunoscătoare fotbalului.
- Sunt recunoscătoare fotbalului pentru viitorul pe care îl am, pentru oamenii pe care mi i-a dăruit, care la rândul lor au fost lângă mine în toată această perioadă de timp. Sunt mulțumită fotbalului pentru că mi-a dăruit momente minunate și sper să trăiesc și mai multe momente frumoase. Sunt recunoscătoare fotbalului că nu este doar un joc, fotbalul este cu adevărat viață. Ești pe teren 45 de minute în prima repriză și 45 de minute în a doua repriză, în rest totul este viața care a fost construită datorită fotbalului. Fotbalul nu presupune doar antrenamente și meciuri. Tu trăiești cu fotbalul. Viața și fotbalul este un tot întreg. Fotbalul este un joc nebun pe care nu toată lumea poate să îl înțeleagă și să-l simtă, trebuie doar să-l iubești. Aș sfătui fiecare copil să joace fotbal, mai ales fotbal feminin. El într-adevăr există, într-adevăr să dezvoltă și sper că într-o zi să fie o promovare atât de uriașă și la noi în Moldova.

Pentru Naționala feminină a Moldovei, Nadejda Colesnicenco a jucat 28 de partide și a marcat un gol.
De asemenea, în anul 2013 Nadejda Colesnicenco a fost desemnată cel mai bun jucător în Moldova.

Cariera de jucătoare: 
2009 - 2010 - FC Bender (Bender)
2010 - 2016 - FC Tiraspol-Alga (Tiraspol)
2016 - 2017 - ACS Navobi Iași (România)
2017 - 2019 - ACS Vasas Femina FC (România)
2020 - 2021 - Fortuna Becichirecu Mic (România)
2021 - Tindastoll (Islandia)
2021 - 2022 - Apulia Trani (Italia)

Palmares:
2013, 2015 - dubla câștigătoare a Cupei Republicii Moldova cu echipa FC Tiraspol-Alga.
2017 -  medaliată cu argint al campionatului român în componența formației ACS Navobi Iași
2019 - deținătoarea Cupei României și medaliată cu argint, cu echipa Vasas Femina.
2021 - medaliata cu argint al campionatului român în componența formației Fortuna Becichirecu Mic

Nadejda Colesnicenco are 14 partide și 4 goluri marcate pentru Apulia Trani. Este o jucătoare mult dorită de conducerea echipei datorită experienței și tehnicii de joc. De asemenea, Nadejda este în proces de a primi Licența A UEFA.